Så er det tid til at tilmelde sig til vores Border Terrier Dag 2025, og der er nogen, der har spurgt lidt til, hvordan en udstilling foregår, og hvorfor man egentlig udstiller sin hund.
Det vil jeg prøve at belyse lidt:
Dansk Kennel Klub (dkk.dk) har en masse god information om hundeudstillinger, også for nye udstillere Linket herunder fortæller både om udstillingernes historie, forløb og god info om at være ny.
Der er i det hele tage rigtig megen god info på DKK’s side om udstillinger.
Der er 2 slags udstillinger, de officielle som DKK og specialklubberne holder, hvor hundene kan få certifikater til dansk champion titlen.
Så er der de uofficielle, hvor der ikke uddeles certifikater, og som kaldes skuer. Det er ofte en racegruppe, eller en kreds i DKK eller en specialklub, der holder skuer.
Vores border terrier dag er et skue, kun vor vores race.
Før vi begynder:
På dagen kan man på hundeweb.dk finde både et katalog og resultater.
I kataloget kommer resultaterne også løbende, så man kan følge med der.
På siden med resultater kommer resultaterne efterhånden som hundene bedømmes.
Så går vi i gang – først bedømmes baby hanner, så baby tæver, og bedste baby findes. Dernæst et det hvalpenes tur først hanner, så tæver og bedste hvalp. Hos os er der også en konkurrence der hedder ”Bedst under 9 måneder”. Det er bedste baby og bedste hvalp, der konkurrerer om denne titel.
Nu er det så de voksne hundes tur, og rækkefølgen er: junior, mellemklasse, åben klasse, brugshundeklasse, championklasse og veteranklasse. Undervejs i forløbet bestemmer dommeren, hvem hun vil se igen til konkurrencen om bedste han.
Derefter bliver det tævernes tur, og det er samme rækkefølge og procedure for at finde bedste tæve.
Inden vi går til Best in Show, som afgøres mellem bedste han og bedste tæve, er der en konkurrence om bedste junior (bedste junior han og tæve) samt bedste veteran (bedste veteran han og tæve).
”Rundt i ringen”.
I ringen er der dommeren, en ringsekretær og en ringsteward. Ringstewarden er den, der holder styr på hvilke hunde der skal ind i ringen og hvornår, og hvordan de skal stilles op. Til en start bliver hver hund bedømt, og når hele klassen er bedømt, er der en konkurrence om at vinde klassen.
Når I kommer ind i ringen, viser ringstewarden, hvor I skal stå, og så er det dommerens tur. Typisk vil dommeren gerne se alle hundene tage en tur rundt i ringen, inden hun går over til den enkelte hund. Dommeren vil fortælle hvordan hun vil se hundene rundt i ringen, og ringstewarden er behjælpelig.
Vigtigt!
Til selve udstillingen (skuet) skal du bruge en udstillingsline og en nummerholder af en eller anden slags. (en sikkerhedsnål kan bruges). Nummeret skal sidde på førerens venstre side.
Du skal altid have din hund på venstre side, så dommeren hele tiden kan se den når du går rundt i ringen. Du kan på forhånd træne din hund i at at stå på et bord, som på en udstilling, hvor dommeren mærker hunden igennem og ser på tænderne.
Når hundene vises enkeltvis, skal de på et tidspunkt stå foran dommeren, så hun kan diktere kritikken. Her skal hunden stå med siden til dommeren og et par meter fra dommeren, så hun har fuldt overblik over hunden. (En kritik er ikke her ment negativt, det er blot det man kalder den beskrivelse dommeren giver af hunden).
TIPS
Vær klar ved ringen, når det det din klasse der skal ind.
Hold øje med hvordan dommeren vil se hundene, så du har en god fornemmelse af det, når det bliver din tur,
Nyd dagen med din hund – intet kan gå galt – bare hold tungen lige i munden.
Hvorfor udstiller man? For at få sin hund bedømt af en officiel dommer f.eks. med henblik på om den skal i avl. For mange bliver det også en sport eller endda en livsstil at udstille.
OG – som du har læst, så er der også mulighed for at prøve agility, tricks og nosework på dagen.